Ola! Empregamos cookies propias e de terceiros para analizar o uso desta web e mellorar a túa experiencia de navegación. Ao continuar navegando entendemos que aceptas a nosa política de cookies.

   Saber máis - Aceptar.

O uso dos glifosatos a debate no seo da UE. E vós que opinades?

En novembro terá lugar unha segunda votación e de non resultar unha clara maioría a favor ou en contra, a Comisión Europea terá a última palabra.

A prórroga no uso do herbicida glifosato na UE, pola que aposta España, non acadou a maioría necesaria na súa primeira votación no Parlamento Europeo celebrada hoxe (13 de outubro), o que pon de relieve as preocupacións sobre a súa seguridade. Os eurodiputados non acadaron un consenso no Comité Permanente de Plantas, Animais, Alimentos e Piensos liderado pola Comisión, e só 18 países apoiaron a prórroga para extender o uso de glifosato outros 10 años, sen alcanzar a maioría requerida. As abstencións de Francia e Alemania foron particularmente significativas e levaron a este punto morto. Os outros países que non apoiaron a prórroga foron Croacia, Austria, Luxemburgo, Bélgica, Eslovenia e Malta. 

A Comisión Europea aínda pode prorrogar o uso do glifosato de forma unilateral antes de que expire a súa prórroga actual en decembro, pero aínda está prevista unha votación de “apelación” para novembro, o que brindará aos países outra oportunidade para tomar unha decisión. Espérase que o executivo da UE revise a súa proposta antes da votación de apelación.

 

 

A renovación proposta pola Comisión Europea baséase nunha avaliación da Autoridade Europea de Seguridade Alimentaria (EFSA) que non considerou a avaliación do risco dietético para os consumidores, incluso logo de atopar un alto risco a longo prazo para os mamíferos en 12 dos 23 usos propostos para o glifosato.

Ademais, o glifosato foi clasificado como “probable carcinóxeno” para os humanos pola Axencia Internacional para a Investigación do Cancro IARC en 2015, e numerosos estudos científicos demostraron a contaminación e os efectos negativos nos organismos vivos causados ​​por esta substancia.

A evaluación de riscos realizada pola EFSA baséase na evaluación de perigos realizada pola Axencia Europea de Substancias Químicas (ECHA). Sen embargo, a EFSA recoñece que “identifícanse lagoas nos datos”. Ante a falta de datos, é crucial aplicar o principio de precaución, priorizando o bentestar das personas e o medio ambiente.

Se consideras que debería deixar de usarse este químico, podes sumarte aos grupos de presión que traballan con este obxectivo AQÚI.