A primeria mesa abordou o desperdicio no sector primario e na industria na que estiveron representadas cooperativas agrarias, fabricantes de bebidas, e alimentos asi como un experto en valorización de subprodutos da pesca. A importancia do clima é un factor a ter en conta no sector agropecuario que orixina perdas involuntarias das que non se pode responsabilizar ao produtor e por tanto non se lle poden impoñer cargas ou obrigacións respecto diso que fagan máis difícil a produción agraria. A imposición de sancións que establece o proxecto de lei en caso de incumprimento de obrigacións non parece ser un modo eficaz de concienciar ao pequeno agricultor, segundo o representante das cooperativas agrarias galegas, Higinio Mougán. Cren os produtores agrarios que se debe influír sobre os axentes da cadea para distinguir o evitable do inevitable, mediante campañas de sensibilización informativas e non partir dunha táboa rasa que defina o desperdicio e impoña taxas de redución lineais. Piden desde a súa asociación, loitar contra as prácticas comerciais desleais, unificando a linguaxe de comercialización de alimentos.
A representante dos fabricantes de alimentos e bebidas, Paloma Sanchez Pello (FIAB), afirmou que se avanzou moito nos últimos anos en innovación, en especial no sector do packaging, para controlar as perdas na produción. Conscientes de que son perdidas de beneficios, tamén destacou que a comunicación entre empresa e consumidor facilitou que se desboten menos produtos na fase de consumo. Con respecto ao proxecto de lei, sinalou que a lei obriga a reducir, pero reducir ten límites e non se pode obrigar a reducir máis aló deses límites.
Para o representante o CSIC, Xosé Antón Vázquez a importancia dos subproductos da pesca, así como os descartes, entendendo por tales o produto que no momento da extracción refúgase directamente, hai que convertela nunha ferramenta para evitar perdas na produción pesqueira. É necesario reutilizar eses subprodutos mediante a mellora de procesos industriais, como a biorrefinería ou o hidrolizado encimático, e a procura doutros consumidores para ese novo produto terminado. A innovación nese sector está a avanzar e a fariña de peixe como último recurso xa nos será a única opción. Aínda así, o desperdicio cero no sector da pesca é utópico, hai un desperdicio inevitable.
Segundo Perla Ferrer (Clusaga), a produción de ingredientes en po para a transformación alimentaria que garanta menos diminucións nos procesos, as novas tecnoloxías en packaging con fórmulas máis intelixentes para almacenar os alimentos ou o ecodiseño, son exemplos de desenvolvementos innovadores que melloran a produción contribuíndo a minoras as perdas.